Què fem

L’Arxiu i els seus voluntaris realitzen diverses activitats durant l’any. Entre elles:

Arxiu documental

Recollim documents i testimoniatges, la història es va fent a partir de compilacions i testimonis que ens permeten guardar el record de les persones i el barri.

Acollim aquells documents que tenen una relació amb el Poblenou i la seva història. Per a cada contribució que ens arriba, analitzem el seu interès i el millor lloc per a la seva preservació, ja sigui en el nostre arxiu o en qualsevol altre arxiu (municipal, districte, etc.).

Consulta

L’Arxiu Històric del Poblenou és un espai de consulta. Si veniu presencialment un dels nostres arxivers us guiaran entre el nostre fons i us aclariran dubtes. També podeu fer-nos arribar les vostres consultes en aquest formulari.

Fotografies

Comptem amb més de 19.000 fotografies digitalitzades, que es poden consultar al web.

Tan important és digitalitzar la imatge com disposar de dades precises sobre la data, el lloc, l’autor i la descripció de la instantània. És un treball laboriós i sistemàtic que ens ha permès crear un arxiu fotogràfic guarit.

En qualsevol cas és una tasca viva i en constant revisió, per disposar de les dades més precises sobre les fotografies.

Podeu demanar una reproducció d’una fotografia o algun altre document si necessiteu una resolució més alta que la que apareix al web. Aquest servei té un cost per al manteniment de l’arxiu.

Llibres

Ens agrada explicar històries i els llibres ens donen l’oportunitat de transmetre a altres persones el nostre treball. Pots consultar els nostres llibres publicats.

I sempre estem iniciant nous projectes i idees.

Revista Icària

Al 1995 s’inicia la publicació de la revista Icària, la nostra publicació més coneguda. Una vegada a l’any, proposem nous temes i els compartim amb els socis i el públic de Poblenou i altres llocs interesants per la història del Poblenou.

És un treball de recerca que ens permet posar les bases de posteriors investigacions, al mateix temps que fem la difusió de algun tema d’interès.

Un grup de voluntaris defineix els temes i s’encarrega d’escriure els articles, buscar fotografies, revisar el textos, etc.

Hem publicat 23 edicions de la revista, moltes d’elles exhaurides. Pots consultar el llistat de les nostres revistes.

Exposicions

Des de la seva creació l’Arxiu ha realitzat exposicions a diversos espais del barri. Tens més detalls a la pàgina d’exposicions.

Xerrades

Periòdicament organitzem aquests tipus d’activitats obertes a tothom (presentació de llibres, col·loquis, etc.), subscriviu-vos a la nostra newsletter o seguiu-nos a xarxes per estar-ne al corrent. Segueix-nos en la secció Agenda!

Passejades i sortides

Per donar a conèixer la història industrial del Poblenou organitzem passejades i sortides pels barris del Poblenou i els nostres barris veïns. També organitzem sortides fora del barri, per a visitar llocs de interes pels nostres socis.

Un petit equip de l’Arxiu s’encarrega de escriure el guió, utilitzant els materials editorials disponibles, o be amb un treball de recerca previ. Posteriorment, l’equip fa les visites guiades.

Aquestes visites les realitzem tant per a socis com per a altres persones, i també les fem en col·laboració amb altres col·lectius i entitats.

Tenim també un ampli catàleg de passejades pel barri. Si sou una associació, entitat o escola, i esteu interessats en què realitzem una activitat d’aquest tipus, poseu-vos en contacte amb nosaltres aquí.

Projectes educatius

(explicació)

Preguntar si encara es fa…

“Exploradors del temps” és una investigació sobre el pas del temps que han portat a terme els alumnes de 3r de Primària de l’escola Sant Martí de Barcelona.

Una iniciativa en la col·laboren els nostres “avis sabis”. Els avis acompanyen als estudiants per diferents indrets del barri i els plantejen preguntes i reptes.

Torre de les Aigües del Besòs

La Torre és la seu de l’Arxiu. I a més, gestionem les visites històriques, mitjançant un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona.

A més de les visites guiades i per a grups, organitzem altres activitats com el cicle de xerrades de la història de l’aigua, cant coral, petits concerts, xerrades històriques, etc.

Col·laboracions i suport

Col·laborem i fem suport a iniciatives com:

  • Revista de l’AAVV del Poblenou i altres publicacions.
  • Apropa’t, un col·lectiu per a la defensa del patrimoni.
  • Plataforma Eix Pere IV, per a la recuperació d’aquest carrer.
  • Projecte Now Poblenou.
  • Plataforma cívica Josep Maria Huertas Claveria, una iniciativa per recordar el nom d’un dels fundadors de l’Arxiu.
  • Plataforma cívica Barris de Barraques de Barcelona, per a la recuperació de la memòria històrica dels barris de Barraques.

Canals de comunicació

Presencial

Al llarg de l’any són moltes les persones que es dirigeixen a nosaltres per qualsevol mitjà per tal de resoldre algun dubte o gestió en el nostre arxiu.

Atenem a les persones que volen consultar el nostre arxiu in-situ, o que simplement volen fer-nos arribar qualsevol comentari. Ens trobaràs en la Torre de les Aigües del Besòs, consulta els horaris.

Web

També tenim un canal d’atenció mitjant un formulari de contacte al nostre web on ens pot fer arribar dubtes, comentaris, peticions, etc.

Xarxes socials

Tenim presencia a Facebook i altres xarxes socials.

ahpn 24 de juny de 2020 6 de juliol de 2023 a les 18:38