Alimentaries, Indústries

L’any 1904, les indústries alimentaries ocupaven el segon lloc de la indústria martinenca. Entre aquestes destacaven les indústries del vi, els elaboradors de vi mes importants son tres: els Gironella, empresa fundada el 1873, Magí Pladellorens del passeig del cementiri, 344 i molt especialment, Maristany amb magatzem al carrer Pujades. El 1892 Francesc de P. Maristany obri unes grans instal·lacions a la carretera de Ribes, 41.

Un altre ram molt important eren els fabricants de pastes de sopa, galetes i xocolates. Magí Quer obrir una fabrica al carrer Llull xamfrà amb Àvila i fou el primer en introduir la producció mecànica de fideus i pastes per a sopes. Una de les primeres grans empreses de galetes fou la de Pere Viñas. S’establí al Poblenou el 1879 al carrer de Castillejos. En ple barri de la Plata hi havia la fabrica de galetes i xocolates Solsona, constituïda com a societat anònima l’any 1929, fabricant de la popular galeta Maria 222.

La fabrica de xocolates Ametller, una de les primeres de l’Estat Espanyol, era al passeig del Cementiri, 138.

També hi ha les indústries que han treballat la llet – Letona, Ram, Frigo, amb el seus gelats -, l’oli amb marques tan famoses com Basseda i Porcar, les conserves de la casa Carbó. (JF)