Art

En l’àmbit artístic, i en concret el de les arts plàstiques, el Poblenou s’ha fornit d’artistes que han contribuït a difondre la seva memòria històrica i cultural. Al costat d’artistes reconeguts i de talla internacional, com el pintor i dibuixant Ramon Calsina i l’escultor Josep Maria Subirachs, i d’artistes locals, com  l’escultor Josep Ricart , trobem una gran part d’artistes del barri nascuts al primer terç del segle XX que es van iniciar a la pràctica artística, durant la dècada dels cinquanta, a la secció de pintura d’Educación i Descanso, on impartia classe Josep Baqué, professor de pintura de paisatge al  natural, dins del més pur estil impressionista. En aquesta escola apareixen artistes lligats per una mateixa època: els germans i artistes populars Joan Casas  i Engràcia Casas, Emília Castells, el restaurador i paisatgista Jaume Casases , Antoni Catalán , Benjamín Guillamón, el pintor i aquarel·lista Fernando Lleonard , el pintor de marines Jaume Mariné , Àngel Pasqual, Josep Torrado, etc. Però, entre aquests, varen destacar les paisatgistes Concha Ibáñez i Escobar i Maria Antonia Roca Freixa.

Aillats d’aquest grup que va seguir l’escola impressionista de J. Baqué, cal encabir Francesc Gironès i Gonçal Sobrer i Barea. De tarannà molt inquiet, Gironès trencà amb la tradició impressionista i, a partir de la influència del cubisme i del surrealisme desenvolupà una pintura molt personal. Sobré utilitzà com a motiu pictòric la cultura popular de la nostra barriada, i derivà en un «isme» personal que anomenà art xava. La seva obra és avui una crònica social i urbana del que ha estat fins fa poc el Poblenou, a través del veïnat que gira entorn del mercat de la Unió i de la seva gent, com el popular General Pixum, i la llegenda del Santet enterrat al Cementiri de l’Est. Sobré centrà la seva trajectòria artística en revifar la pràctica artística del seu barri nadiu, a través de la creació de grups artístics: Grup dels Quatre de l’Envelat i el Quatremeró. És significatiu també que el primer happening documentat al territori català va ser realitzat per Gonçal Sobrer el 26 de febrer de 1966. En aquest debut de l’art de l’acció a casa nostra també hi col·laboraren cinc artistes més del barri, amb alguns dels quals creà el Grup de l’Espelma: F. Gironès, F. Domingo, P. Leita, J.M. Sobrer i R. Orri.

Entre les últimes generacions d’artistes del Poblenou destaca la pintora Neus Martín Royo (1968). Des del seu estudi, situat al carrer de Marià Aguiló, Martín Royo recrea la memòria del Poblenou, un barri industrial en plena transformació.  (MS)