Artesana, L’

La cooperativa de consum l’Artesana, també coneguda com La Familiar, es una de les mes antigues de Barcelona. Fou fundada l’any 1876 per uns quants obrers, en una petita tenda del carrer del Ferrocarril, d’allà varen passar a un altre del carrer Major del Taulat.
Desprès va passar al passatge Atila, tenien 18 socis. Mes tard tingueren l’estatge al carrer Venero, des de llavors varen començar a tenir èxit, augmentant els socis a 58. Passa desprès al Passeig del Triomf (Rambla del Poblenou) baixant els socis a 47. Fins que compren el local del carrer Maria Aguiló cantonada Llull, ocupant una planta baixa, a la qual afegirien un pis, destinat a cafè, teatre i dependències de secretaria, la inauguració de les obres d’ampliació foren el 4 de setembre de 1921. Foren creades l’Agrupació Coral l’Artesana, una penya d’escacs i en 1934 una nova secció, la femenina.
Desprès d’acabada la Guerra Civil va subsistir reconvertint la planta baixa en un petit mercat on podia comprar tothom. El juliol de 1995 desapareix fruit de la pressió immobiliària, fent-se un acte de comiat el 2 de juliol. (JF)