Esports

Al barri del Poblenou hi ha quatre disciplines esportives que han estat i són importants, tant per la massa social que les ha practicat i les practica com pels èxits esportius que han aconseguit. En parlar de futbol és obligat distingir-ne dos grups: els que ja no estan actius com ara l’Huracán, l’Estrella, el Gimnàstic (fundat el 1924), l’Estucant (fusió de l’Estudiantil i el Cantí) i el CD MACOSA, i els que conserven la vitalitat de la seva massa social, on trobem el Júpiter, el FC Gladiador (fundat l’any 1920), el CD Alegria i el CD Monopol (fundats el 1928) i l’Atlètic Poblenou (fundat l’any 1929). El CD Júpiter tenia el camp on actualment hi ha la plaça del Dr. Trueta i l’any 1948 va anar a jugar al barri de la Verneda. Hi va haver una època en la qual el barri gaudia de força camps de futbol: el del Gas, situat a Bac de Roda-Taulat; el del Gimnàstic, a Diagonal-Bolívia; el del Centre Moral, al passatge de Vilarasau; el de la Material, al carrer de Llull, davant de les cotxeres, i el de l’All i Oli, a més dels tres camps de la platja de la Mar Bella, però amb la urbanització del barri van desaparèixer i es van passar unes dècades de precarietat i de reivindicació, fins a aconseguir les instal·lacions del carrer de la Ciutat de Granada que porten el nom d’Agapito Fernández, persona lluitadora per aquest esport i president del CD Monopol. D’aquest futbol base en van sortir jugadors com ara els germans Rifé, que van jugar al Barcelona, Lluís Martínez, que va arribar a l’Atlètic de Madrid, i Silvestre, del Júpiter, que va jugar a la Reial Societat de Sant Sebastià.

En atletisme trobem el Caneletes, que fou fundat per un grup de poblenovins a principis de la dècada dels anys setanta.

Com a atletes cal destacar Avelino Fernández, Antonio Herrador i Eva Paniagua –atleta olímpica i campiona d’Espanya en 400 metres tanques. En marxa atlètica cal destacar Josep Berlandino i Carmen Robles.

La natació es va iniciar l’any 1930 quan va néixer el Club Natació Poblenou; les primeres instal·lacions cobertes van ser inaugurades a la dècada dels anys seixanta i estaven situades entre els carrers de Llull i Espronceda. Amb els anys van quedar obsoletes i se’n van aconseguir unes de noves als locals de Can Felipa (antiga Catex), que van ser inaugurades el 17 de juliol de 1989. Aquest esport també ha donat nedadores importants, com ara Manolita Gutiérrez i Aurora Chamorro. La secció de waterpolo ha estat molt activa des de la seva creació, i en podem destacar jugadors com ara els germans Ventura, Esteve Montià i Josep Padrós. –FM–